Judovereniging Jigoro Kano
Waar het plezier in de sport voorop staat

Wat is judo

Judo is .....
Eén van de meest bekende Budo activiteiten ter wereld. Het doel van judo is om maximaal gebruik te maken van de kracht en snelheid van je tegenstander om deze uit balans te brengen en daarbij je eigen balans te houden.

Judo is een geweldige manier om conditioneel met je hele lichaam te bewegen, op iedere leeftijd. Alle spiergroepen komen tijdens een judo-les in actie. Naast de veelzijdigheid van bewegen verbetert ook het coördinatie- en concentratievermogen. Judo vormt het karakter en stimuleert de ontwikkeling van een positief zelfbeeld. Dit maakt de judoka op elke leeftijd fysiek en mentaal weerbaarder.

Judo kan al vanaf 6 jaar

Kinderen stoeien! Dat zit in de natuur. Stoeien helpt  om te leren eigen grenzen te stellen en die van anderen te respecteren. Het stimuleert de motorische ontwikkeling en het zelfvertrouwen.
Tijdens de judo-les kunnen kinderen veilig stoeien. Judo is namelijk stoeien met regels in een stoer pak en met respect voor elkaar en je omgeving. Regels, respect en discipline tijdens de les zijn belangrijk. Het voorkomt dat stoeien doorslaat in agressie en draagt er aan bij dat kinderen veilig hun energie kwijt kunnen. 
Binnen judo leer je de technieken die je nodig hebt om het stoeien steeds uitdagender te maken. Het leren van deze technieken gebeurt in tweetallen.

Judo = Duo. Hierdoor leren kinderen samenwerken en zorgdragen voor elkaar. Binnen judo heb je dan ook de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van je judomaatje.

Judo voorbij het stoeien

Kinderen die van nature druk zijn vinden in judo een enorme uitdaging en een natuurlijke uitlaatklep voor hun energie. Kinderen met lichte motorische storingen, ADHD en lichte problemen met hun gedrag hebben veel baat bij het volgen van judolessen, zeker als ze jong zijn.
Naarmate de judoka's ouder worden, leren ze meer en complexere technieken en gaat ook de judo etiquette een steeds belangrijker rol spelen. Hiermee is judo voor velen een welkome afwisseling en/of aanvulling op school.

Leren concentreren op een techniek is belangrijk tijdens de training, maar tijdens wedstrijden leert een judoka ook om te gaan met teleurstellingen. Jeugd die aan (wedstrijd)judo doet zal al snel, op verschillende vlakken (school, sociaal, fysiek en mentaal), een voorsprong krijgen op kinderen die weinig aan sport doen.

Judo en wedstrijden

Judoka’s die competitief zijn ingesteld kunnen meedoen aan wedstrijden en zelfs wedstrijdtraining volgen. Bij judo ben je niet verplicht om deel te nemen aan wedstrijden, maar het kan wel als je dit leuk vindt.
Bij wedstrijden kun je zien hoe ver je al bent in judo doordat je jezelf meet met anderen. Voor velen is dit een echte uitdaging, zowel fysiek als mentaal.